כפי שבוודאי ניחשתם, ההגדרה של כביש מהיר בישראל נגזרת בראש ובראשונה ממהירות הנסיעה המותרת בו. כבישים שמוגדרים כ"דרך מהירה" הם כבישים בהם המהירות המותרת המקסימלית היא 110 קמ"ש. ישנם גם כבישים בין-עירוניים ממוחלפים, בהם המהירות המותרת היא 100 קמ"ש, וגם הם נתפסים לרוב כדרכים מהירות. שילוט דרך יכול לקבוע מהירויות מיוחדות, גם בדרכים מהסוג הזה וגם בדרכים אחרות, כאשר המהירות המקסימלית המותרת בכביש שמוגדר ככביש מהיר באמצעות שילוט היא 120 קמ"ש – וזו אכן מהירות גבוהה לכל הדעות. מהירויות אלה נכונות כמובן בעיקר לרכבים פרטיים, כאשר רכבים גדולים ו/או מיוחדים כמו אוטובוסים, משאיות, רכבי עבודה או רכבים דו-גלגליים מסוימים מחויבים לנסוע במהירות שונה, שלרוב תהיה נמוכה יותר.
כעת, נכיר מעט יותר לעומק את הכבישים המהירים בישראל.
כביש 1
כביש 1, שמוכר גם בשם כביש תל אביב-ירושלים, הוא כביש מהיר שמחבר בין תל אביב ממערב ובין ירושלים ממזרח, כשהוא ממשיך עוד מזרחה עד לצומת יריחו. חלקו המערבי, שבין מחלף קיבוץ גלויות למחלף ענבה, הוא זה המוגדר ככביש מהיר. המהירות המותרת בו היא 110 קמ"ש, כאשר ביתר הכביש המהירות המותרת היא 100 קמ"ש.
זהו אחד הכבישים החשובים והמרכזיים בישראל, כשמרבית התנועה בו הינה של אוכלוסייה עובדת הנוסעת באופן שגרתי בין שני המטרופולינים הגדולים בישראל. עם זאת, אם מזג האוויר מאפשר זאת, ואם יש לכם רכב קרוסאובר או רכב שטח מתאים - תוכלו לסטות מהדרך, ולהיכנס איתו ליער בן שמן וליהנות מטיול שטח כיפי.
כביש 2
כן כן, זהו כביש החוף המחבר בין תל אביב לחיפה. חלקו המהיר מסומן בין מחלף גלילות מדרום ומחלף עתלית מצפון – מה שמהווה את רוב אורכו של הכביש. המהירות המותרת בחלק זה היא 110 קמ"ש. מלבד היותו אחד הכבישים הארוכים והמהירים בישראל, כביש 2 הוא גם אחד היפים והמעניינים בהם. הוא מתאים לנסיעה מהירה של כל רכב כמעט.
בין אם יש לכם רכב היברידי מתקדם ובין אם יש לכם רכב משפחתי רגיל – ניתן ליהנות ממהירות גבוהה בו כשהכביש פתוח ומאפשר זאת. ניתן לרדת מהכביש באזורים כמו געש, שפיים או עתלית, להתרשם מהנוף לים התיכון וליהנות מזמן איכות.
כביש 4
בקטע שבין מחלף אשדוד ועד מחלף גן רווה, מוגדר הכביש ככביש מהיר עם מהירות נסיעה של 110 קמ"ש. צפונית משם עד מחלף חולון מזרח, מהירות הנסיעה היא 100 קמ"ש.
כביש 5
מהירות נסיעה של 100 קמ"ש מותרת לאורך הקטעים המהירים שבין מחלף גלילות לכפר הירוק, ובין שער שומרון למחלף קסם.
כביש 6
הכביש המהיר, הגדול והמשמעותי בישראל, הוא כביש אגרה שידוע גם בתור "כביש חוצה ישראל". כביש 6 מאפשר מהירות נסיעה של 120 קמ"ש בין מנהרת חדיד למחלף עירון, 110 קמ"ש לאורך כמעט כל אורכו, ו-100 קמ"ש במנהרותיו. רבים בוחרים בו כאופציה מועדפת בזכות הנסיעה המהירה, המרווחת והרציפה בו. לאורך הכביש פזורות גם תחנות התרעננות, דלק וטעינה לרכב חשמלי. אם יש לכם רכב היברידי מתקדם, קרוסאובר מפנק או רכב ספורט מהיר – לא תוכלו למצוא כביש שמאפשר הנאה ממהירות גבוהה יותר מכביש 6.
כביש 9
מהירות של 110 קמ"ש מותרת בקטע שבין צומת יער חדרה ועד צומת חביבה.
כביש 20
אלו הם נתיבי איילון המוגדרים כדרך פרברית מהירה, עם מהירות נסיעה של 90 קמ"ש. עם זאת, התנועה הערה בכביש הזה לאורך רוב שעות היום לא תמיד מאפשרת לנהגים להגיע למהירות המותרת.
כביש 70
כביש עם מהירות נסיעה של 110 קמ"ש לכל אורכו, בין מחלף גבעות אלונים למחלף סומך.
כביש 77
מהירות נסיעה של 100 קמ"ש (שאולי תעלה בקרוב ל-110 קמ"ש) מותרת לאורך כל הכביש, בין מחלף תל קשיש למחלף ישי. הכביש מחבר את אזור עמק יזרעאל לאזור הכנרת ומגיע עד טבריה, וכך גם מטבע הדברים הוא מאפשר גישה לכמה מהנופים הטבעיים המדהימים שיש למדינה שלנו להציע. הנסיעה עצמה עוברת בסביבה פורחת עם תחושה אירופית כמעט, כך שלנהג הישראלי שרוצה לנסוע במהירות ובנוף שמזכירים את הכבישים המהירים של גרמניה – זו אולי האפשרות הטובה ביותר.
עבור נהגים רבים, שמתייחסים לנהיגה כאל דרך חיים, המהירות היא העיקר, כמובן תוך נקיטת זהירות ושמירה על חוקי הנהיגה. ישראל היא מדינה שבה כבישים המאפשרים נסיעה מהירה באמת, הינם מעטים יחסית, אך ישנן כיום תוכניות להקמה ולשינוי של כבישים לכבישים מהירים בעתיד הקרוב.
בכל מקרה, כמובן שכשאתם עולים על הכביש המהיר, הדבר החשוב ביותר הוא שיקול הדעת שלכם. גם כאשר מהירות הנסיעה המותרת היא גבוהה, ישנה מהירות נסיעה סבירה שנגזרת מתנאי הכביש ועומס המכוניות עליו. סעו בזהירות, הקפידו על כללי הדרך ועל בטיחות כל הנוסעים ברכב שלכם, ורק אז תוכלו באמת לשים גז וליהנות מהכביש המהיר כפי שמגיע לכם.
עכשיו, כל מה שנשאר לכם לוודא הוא שיש לכם את הרכב המתאים לכך.