בעשור השני של המאה ה-21 (2010-2019) נשכחו ברכבים קרוב לאלף ילדים ופעוטות במדינת ישראל. מתוכם, עשרות קיפחו את חייהם ונכנסו לאחת הסטטיסטיקות העצובות והעגומות ביותר שאנחנו מכירים. גם בעשור הנוכחי, שאנחנו רק 3 שנים בתוכו, כבר נרשם מספר דו ספרתי של ילדים שנהרגו כתוצאה משכחה שלהם ברכב. אפשר לקבוע די בוודאות שמדובר במכת מדינה של ממש, שנדרשים עבורה פתרונות מערכתיים ואישיים גם יחד. בשביל להבין מה אפשר לעשות נגד שכחת ילדים ברכב, צריך לרדת לעומק הגורמים לאותה שכחה, ולמצוא את הפתרונות המתאימים עבורם
שכחת ילדים ברכב לא נובעת מהורות חסרת אחריות, וגם לא מאכזריות או קלות דעת. לא מדובר פה בתופעה שמתרחשת רק במשפחות מרובות ילדים או עם מערכת הורית לא מתפקדת, אלא גם, כמו שאומרים, במשפחות הכי טובות. זאת משום שהסיבה המרכזית לשכחת ילדים ברכב היא חוסר ריכוז ושינוי בהרגלים - עצירה לא מתוכננת, שינוי במסלול הסידורים ופיזור הילדים היומי, הימצאות של הורה אחד ברכב כשלרוב נמצאים שניהם, שינוי במיקום של הילד לעומת המיקום הרגיל שלו ועוד. שינויים כאלה ייקרו בדרכנו תמיד, ואין דרך למנוע אותם. מה שכן צריך, הוא לדעת כיצד למנוע את שכחת הילדים ברכב גם בשגרה יומיומית סטנדרטית וגם כשהשגרה הזאת מופרת על ידי שינויים לא צפויים.
הדרך למנוע שכחת ילדים ברכב היא בראש ובראשונה על ידי סיגול הרגלי בטיחות שימנעו אותה, ויהפכו להרגלים האוטומטיים שמוטמעים בפעולת הנהיגה והנסיעה שלנו - בלי קשר לאופי הנסיעה או מסלולה. הנה כמה רעיונות להרגלים כאלה.
אלה דוגמאות שכיחות להרגלים למניעת שכחת ילדים ברכב, אך כמובן שלא מדובר באפשרויות היחידות. אתם צריכים להבין מה מתאים לכם ולהרגלים הקיימים שלכם, ולזהות את נקודות התורפה בקשב ובריכוז שלכם בשביל ליצור הרגלים מתאימים כנגדן.
גם הטכנולוגיה נרתמת כדי לסייע לנו בנושא החשוב כל כך. אפשרות שהופכת יותר ויותר שכיחה (ואפילו הכרחית) היא התקנה של מערכות למניעת שכחת ילדים ברכב. מערכות אלה הופכות את תשומת הלב לילדים להכרחית, כשהן יוצרות עבורנו התראות, רעש או אפילו אזעקות לכוחות סיוע במצב בו אנחנו שוכחים ילדים ברכב. המערכות מסתמכות לרוב על משקל ועל זיהוי של הילד במרחב, והן פועלות בצורה אוטומטית עם הדלקת הרכב, ללא שליטה של הנהג בהן. המערכות יכולות להתחבר לטלפון הסלולרי ולשלוח אליו התראות, כשהן מזהות נוכחות של ילד במושב אחורי ברכב סגור ללא נהג.
בנוסף, מערכות ההתראה הללו יכולות לתת גם התראה קולית על סוללה נמוכה (מה שמזכיר לנהג לבדוק את הרכב גם אם המערכת לא פעילה, במצב בו נשכח ילד והמערכת קרובה לכיבוי).
מערכות אלה חייבות גם לעמוד בתקני הבטיחות המקומיים והבין לאומיים ולא לפגוע בתפקוד של כל מערכת אחרת ברכב.
בשורה התחתונה, בהחלט כדאי להתקין מערכות כאלה ברכבכם, כל עוד תוודאו שמדובר במערכות תקינות ובטוחות שמתאימות לרכב ולשימוש שלכם בו.
כיום, ישנם כמה דגמים של רכבים שמגיעים עם מערכות מניעת שכחת ילדים מובנות. מנגד, ישנן מערכות לא מובנות, שניתן להתקין בכל רכב ואף להעביר מרכב לרכב. בדגמי קרוסאובר מסוימים קיימות מערכות שמסתנכרנות אוטומטית עם מערכת המולטימדיה ועם מערכות הבטיחות הנוספות ברכב. בחלק מהמקרים מדובר במערכות שאפשר להסתמך עליהן.
כיום, ישנם כמה דגמים של רכבים שמגיעים עם מערכות מניעת שכחת ילדים מובנות. מנגד, ישנן מערכות לא מובנות, שניתן להתקין בכל רכב ואף להעביר מרכב לרכב. בדגמי קרוסאובר מסוימים קיימות מערכות שמסתנכרנות אוטומטית עם מערכת המולטימדיה ועם מערכות הבטיחות הנוספות ברכב. בחלק מהמקרים מדובר במערכות שאפשר להסתמך עליהן.
מניעת שכחת ילדים ברכב היא תהליך רציף ועקבי שצריך להשקיע בו באופן קבוע - ביצירת הרגלים בטיחותיים טובים, באחריות אישית קבועה על כל נסיעה, וגם במערכות שבוחרים להתקין ברכב. כל האפשרויות האלה קיימות ומומלצות בשביל ליצור את הסביבה הבטיחותית המתאימה לנסיעה עם ילדים. אנו ממליצים להשקיע ולא לוותר על שום אמצעי שיסייע לכם במטרה כל כך חשובה. השקעה בבטיחות היא כזו שאי אפשר לתמחר או להפריז בערכה – מדובר בהשקעה בחיים שלנו ושל היקרים לנו ביותר.